top of page

Oyun Terapisi

Güncelleme tarihi: 15 Eki 2022

İnsanın deneyimsel varoluşunun tamamı oyun oynama temeli üzerinde inşa edilir ve buradan şekillenir. Çocuklar ancak oyun oynarken yaratıcılaşır buda oyun oynamaya büyük önem kazandırır. Oyun oynama bir deneyimdir; her zaman yaratıcı olan ve mekan-zaman sürekliliği içinde yer alan bir deneyimdir.
Oyunun 3 temel amacı vardır; ilk ikisi çocuğun bilişsel ve motor gelişimini desteklemek, üçüncüsü ise duygusal çatışmaların çözülmesini sağlamaktır.

Oyun terapisi Nedir?

Çocuğun problemlerini anlamak, onun duygularını keşfetmek ve çocuğu bunlarla yüzleştirerek çözüm üretmesini sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir tekniktir. Oyun terapisi çocukların kendilerini ifade edebilecekleri risk alabilecekleri, sosyal kuralları ve sınırları öğrenebilecekleri aynı zamanda yaşadıkları sorunlar ile başa çıkabilme yollarını keşfedecekleri güvenli bir ortam yaratır.


Oyun Terapisinin faydaları nelerdir?


Çocuğun beceri konusunda kendine güveni artar ve yeni beceriler öğrenir.
Çocuğun iletişim alanı genişler ve iyileşir.
Çocuk duygularını tanımayı ve sağlıklı bir şekilde ifade etmeyi öğrenir.
Problem çözme becerilerini geliştirir.
Davranışlarının farkına varmasını sağlar ve yaptıklarından sorumlu olur.
Çocuğun takıldığı gelişim aşamalarında iyileşme sağlayarak bir sonraki gelişim aşamasında geçmesine ve iç dengesini kurmasına yardımcı olur.
Duygularını tecrübe edinmeyi ve öfkesini kontrol etmeyi- yönlendirmeyi öğrenir.
Yeni sosyal yetenekler ve aile ile olan ilişkilerini geliştirmeyi öğrenir.
Kendine olan saygısını ve güvenini geliştirirken yeteneklerini de anlamasını sağlar.
Dikkatini toplamayı sağlar. Sosyal ilişkilerini güçlendirmeyi öğrenir.




Oyun Terapisinin İyileştirme Alanları Nelerdir?
Travmalar
Kaygı bozuklukları
Depresyon
Dikkat eksikliği
Hiperaktivite bozukluğu
Dürtüsellik
Yas ve ölüm
Öfke kontrolü problemleri
Akran problemleri – Kardeş kıskançlığı
Düşük özgüven
Çekingenlik
Takıntı
Topluma- Okula uyum sorunu
Davranış problemleri
Uyku- Yeme- Tuvalet sorunları



Oyun Terapisindeki Temel Prensipler
Terapist çocukla en yakın zamanda sıcak arkadaşça bir ilişki kurulmasını sağlar
Terapist, çocuğu aynın olduğu gibi kabul eder. (Olumlu koşulsuz kabul)
Terapist, terapide ‘izin verici’ bir ilişki kurar ki bunun sonucunda da çocuk duygularını ifade etmede kendini özgür hisseder
Terapist, çocuğun ifade ettiği duyguları tanımada tamamen farkında ve tetikte olur ve bu duyguları çocuğun davranışlarına içgörü kazandıracak şekilde yansıtabilmelidir.
Terapist, çocuğun kendi problemlerini kendi çözebilme yeteneğine olan derin saygısını devam ettirir. Karar verme ve bu kararlarda değişiklik yapma sorumluluğu çocuğa bırakılır.
Terapist, çocuğun hareketlerini ya da konuşmalarını yönlendirmeye çalışmaz. Terapiyi çocuk yönlendirir.
Terapist, terapiyi aceleye getirme girişiminde bulunmaz. Terapi doğal olarak ilerleyen bir süreçtir ve terapist tarafından tanımlanır.

Oyunla tedavi oyunun doğası gereği iyileştirici özelliğe sahip olmakla beraber çocuğun zihinsel, fiziksel, duygusal, sosyal ve psikolojik gelişimine katkıda bulunur.
Bu noktadan yola çıkarak oyun terapisinden faydalanmayacak bir çocuk ve problem çeşidi henüz araştırmalarca bilinmemektedir.





Oyun Terapisini Kimlere Uygulanır?
Oyun terapisi 3 yaşından 13 yaşına kadar uygulanabilir ve terapi her alanda problem yaşayan her türlü çocuğa fayda sağlar. Terapinin uygulanışı ve teknikleri terapistlerin belirlenmesiyle yapılır.

Oyun Terapisi Ne Kadar Sürer?
Oyun Terapisi çocuğun durumuna göre değişen zamanlarda uygulansa da genelde 30-50 dakika arasında sürmektedir. Terapi her çocuk için farklı işler ve toplam uygulama seanslarının süresi çocuğun sorununa göre ve çocuğun terapiye uyumuna ya direncine göre değişmektedir.


Kimler Oyun Terapistidir?
Geçerliliği olan her üniversiteden alınan Psikoloji Lisans diploması sonrasında bu alanda uzmanlaşıp ‘Oyun Terapisi Uygulayıcısı’ eğitimini almış ve başarı ile tamamlamış kişiler oyun terapistidir.

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

댓글

별점 5점 중 0점을 주었습니다.
등록된 평점 없음

평점 추가
bottom of page