top of page

Çocuklarda Duygusal Farkındalık

Güncelleme tarihi: 10 Haz 2023

Duygu; belirli nesne, olay ya da kişilerin bireyin iç dünyasında uyandırdığı izlenimler olarak tanımlanır. Bizler yaşam boyunca çevremizden gelen çeşitli uyaranların etkisiyle farklı duyguları deneyimleriz. Bu deneyimler sırasında da bizleri ve çocukları birbirinden ayıran en temel farklardan biri bu duyguları algılamamız ve değerlendirmelerimizdir.

Duygular Nasıl Gelişir ?
Duygu ve Çocuklar

Duygu Nedir?


Duygu; belirli nesne, olay ya da kişilerin bireyin iç dünyasında uyandırdığı izlenimler olarak tanımlanır. Bizler yaşam boyunca çevremizden gelen çeşitli uyaranların etkisiyle farklı duyguları deneyimleriz. Bu deneyimler sırasında da bizleri ve çocukları birbirinden ayıran en temel farklardan biri bu duyguları algılamamız ve değerlendirmelerimizdir.
Duygusal gelişim okul öncesi dönemle başlamakta ve ilerleyen yıllarda gelişerek devam etmektedir. Duyguları anlama becerisi; diğer insanların yüz ifadelerinin, sözsüz mesajlarının, duygu ifadelerinin, duygular hakkında konuşmalarının gözlemlenmesiyle gelişir. Aile içindeki duygusal etkileşim, çocukların duygusal dünyalarını doğrudan etkiler. Bu süreçte siz ebeveynlerin çocuklarınızın duygusal deneyimlerindeki rehberliği, çocukların duygusal farkındalıklarını geliştirmeleri için önemlidir.

Deneyimlenen duyguyu kabullenmek, o duygunun olumsuz biçimlerde yansıtılması veya bastırılmaması için oldukça önemlidir. Çocuklar hangi duyguyu yaşarlarsa yaşasınlar bunların çok doğal olduğunu ancak bu duyguların kaba ve kötü davranışlar şeklinde olumsuz şekilde ifade edilmesinin yanlış olduğunu bilmeyi isterler. Çocukların, yaşadıkları duygular yüzünden yargılanmadıklarını, suçlanmadıklarını ve hala sevildiklerini bilmeleri onları rahatlatacaktır. Duygularının daha fazla kabul gördüğü ortamda büyüyen çocuk, olaylar karşısında doğal olarak gelişen duyguları ile ilgili suçluluk ve korku duymayacaktır. Duyguları yüzünden suçluluk ve korku hisseden çocuk, duyguların insanlarla olan ilişkilerini bozacağına inanır.
Peki çocukların duygusal gelişim sürecinde neler yapılabilir?


´ Duygular iyi veya kötü olarak sınıflandırılamaz. Çünkü her bir duygu, değişen ve gelişen benliğimizin doğal birer parçasıdır. Ancak ve ancak duygu sonrasında ulaştığınız düşünce ve yaptığınız davranış doğru ya da yanlış olabilir. Ebeveynler duyguların deneyimlendiği durumlarda çocukları yargılamadan, yok saymadan, cezalandırmadan, küçümsemeden çocukların olaylar karşısında doğal olarak gelişen duygularını anlamalarına sabırla yardımcı olarak çocuklara rehberlik etmelidirler.

´ Duygusal farkındalığın kazandırılmasında çocuklara yol göstermelisiniz; İlk olarak duyguyu kabul edici bir tavırla dinlemeli, sonra herkesin bu duyguları hissedebileceğini onlara açıklamalısınız. Ardından o duyguya yol açan ihtiyacı belirlemeli ve onu gidermek amacıyla gereken müdahaleyi yapmaya başlamalısınız. Önemli olan olaylar karşısında yaşanan duyguların farkına varılabilmesi ve o duygunun tanımlanmasıdır. Çocuklar duyguları ifade etmekte zorluk çekseler bile duygularını tanımlayabilmeleri veya anlatabilmeleri onlara doğru ve olumlu davranış biçimi kazandırılması açısından çok önemlidir. Örneğin arkadaşı tarafından elinden eşyası alınan çocuğun kendisine yapılan bu haksızlık karşısında sinirlenmesi doğaldır, fakat eşyasını geri almak için kızgınlıkla arkadaşına vurması doğru değildir. Bu durumda eşyasını geri almak isteyen çocuğa yaşadığı duyguyu anlamasında ve bu duyguyu yaşarken nasıl davranması gerektiği konusunda yardımcı olunması gerekmektedir.

Çocuklara model olmalısınız; kendi duygularını deneyimleme biçimleri veya çocuğun duyguları karşısındaki sizlerin davranış biçimleri; çocuğun duygulara karşı bakış açısını etkilemektedir. Çocuğun sinirlenmesine tepki olarak sizlerin sinirle tepki vermeniz ya da çocuğu suçlamanız ona bu duygunun kötü bir duygu olduğu düşüncesini verecektir. Duyguları ifade eden kelimeler bu süreçte sonradan öğrenildiğinden etkili ve işlevsel kullanılması için zaman gerekir. Bu sebeple ebeveynler olarak duygularınızı açıklamanız, hissettiğiniz duygunun ne olduğunu, neden öyle hissettiğinizi, ihtiyacınızın ne olduğunu açıklamanız çocuk için bir öğrenme deneyimi olacaktır.

26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page