top of page

Çalışma Belleği

Temel yürütücü işlev becerilerimiz, okula gitmeye hazırlanmak, okuldan eve ne getireceğimizi hatırlamak, ödevleri tamamlamak gibi günlük görevleri yönetmek için önemlidir. Çalışma belleğinde bir zorluk olduğunda,çocuğunuzun bu görevleri yönetme becerisini etkileyebilir. İşte çalışma belleği becerilerini desteklemeye yardımcı olacak birkaç strateji.

1) Çocuklarınızın ev işlerini, ödevlerini, yanlış yere konulan şeyleri, hatırlamaları gereken olayları takip etmelerine yardımcı olacak görsel hatırlatıcılar kurun.
2) Çocuklarınıza kısa ve basit talimatlar verin. Yönergeler çok uzun olduğunda ve birden fazla adım içerdiğinde, çalışma hafızası ile mücadele eden çocuklar için tüm adımları doğru sırayla hatırlamak zor olabilir.
3) Çalışma hafızası üzerinde yardımcı olmak için görselleştirmeler yapın. Bir kitaptan okuduklarını resimlemelerini ve çizmelerini isteyin. Ya da beslenme çantalarının içine bakmalarını, sonra gözlerini kapatmalarını ve içinde ne olduğunu kafalarında canlandırmalarını sağlayın. Daha sonra çizmeye veya size tarif etmeye çalışabilirler.
4) Günlük bir rutin oluşturun. Aynı olaylar/aktiviteler aynı sırayla defalarca tekrarlandığında, zamanla akılda kalması daha kolay hale gelir. Bir rutin olmaması, çocuğun bunalmış ve dağınık hissetmesine neden olabilir.
5) Go fish, UNO gibi bir kart oyunu oynayın. Oyun kartları, oyunun kurallarını hatırlamaları ve oynanan kartların kaydını tutmaları gerekeceğinden, işleyen hafızalarını zorlayacaktır.







13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page